Vizafogó Tagiskola<
2024. Március
HKSzeCsPSzoV
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Keresés

Spisák Katalin

 

 

 

Továbbképzés: nyelvtanfolyam

 

Helyszín: Anglia, North Yorkshire, Scarborough

 

2017. október 09 és október 13 között az Angoland Academy of English szervezésében,  részt vettem egy 30 órás nyelvtanfolyamon.  Korábban még nem jelentkeztem hasonló képzésre. Nagy izgalommal vágtam neki az útnak. Nagy kihívásnak éreztem, hiszen az eddig tanult ismereteteket kellett a mindennapi kommunikációba építenem és felhasználnom.

 

Scarborough, egy csodás tengerparti város Észak-Angliában, ami frekventál helye miatt igen népszerű pihenőhely.  Az őszi látogatásom ideje a nyüzsgő nyári időszak után, már egy viszonylag csendes időszakban történt. Szerencsésnek tartom magam, hiszen a helyiek szívesen megálltak beszélgetni, segítettek és tanácsokat adtak, hogy mik azok a látnivalók amiket nem szabad kihagyni. Ezek a mindennapi élethelyzetek és beszélgetések bővítették az iskolai képzést. Ezek a nyelvtanulást segítő szituációk, amiket csak akkor lehet megtapasztalni ha a megtanulni kívánt nyelvet anyanyelvi környezetben sajátítjuk el.

 

Kiutazásom célja, a nyelvismeretem bővítése volt. Korábban német nyelvből szereztem nyelvvizsgát, de szükségét érzem az angol nyelv elsajátítására. A rendszeres angol órák mellett úgy éreztem,hogy hasznos lenne számomra a külföldi, anyanyelvi környezetben eltöltött idő. Célom a szókincsbővítés, hallás utáni szövegértés és a bátrabb nyelvhasználat volt. A kiutazásom előtt szintfelmérőt írtam, mely alapján előre beosztottak, egy, a számomra legmegfelelőbb csoportba, ahol a legtöbbet fejlődhetek.

 

A képzés egy családias légkörű nyelviskolában zajlott. A tanárok végtelen kedvesek és segítőkészek voltak. A tanárok főként angol nyelvtanárok voltak, de az én személyes kedvencem egy amerikai származású tanárnő  volt, aki színt vitt nem csak  a mi csoportunk napjaiba, hanem egyéniségével színesítette az iskolát. A 6 fős csoportomban német, brazil, szaud arábiai és lengyel pedagógus kollégákkal tanulhattam.  Közülük többen több hónapos képzésre jelentkeztek. Teljesen az alapoktól indulva sajátították el a nyelvet.  

 

Az egy hetes tanfolyamon a korábban tanult ismereteimet bővítettem. A téma érdekes, naprakész volt, amivel bővíthettük ismeretünket, szókincsüket. Használható, életszerű témákkal a mindennapokban is használható nyelvtudást kaptunk. A tananyagban szerepelt a  helyi kultúra, történelem,gasztronómia bemutatása. Csoporttársaimmal iskolán kívül is találkoztunk. Együtt sétáltuk be a város nevezetességeit, bejártuk a tengerpartot,  part menti sziklás hegyeket és természetesen közben angolul beszélgetve ismerkedtünk. Én abban a szerencsés helyzetben voltam,hogy kint töltöttem a születésnapomat. Csoporttársaim és az iskolai tanára nem felejtkeztek meg erről, sőt külön esti programot szerveztek számomra. Ez a figyelmesség nagyon jól esett.

 

A tanfolyam minden résztvevője pedagógusként dolgozik. A képzés részeként ellátogattunk egy általános iskolába. Az iskola igazgatója egy rövid bemutatkozás után három diákkal, körbevezetett az iskolában. Betekintést nyerhettünk az angol diákok iskolai napjába.

 

Szállásadóm, ugyan anyanyelvi angol, de fia és unokái Budapesten élnek, így nagyon nyitott és érdeklődő volt a magyar kultúra iránt.

 

A tanfolyam közelebb vitt a célomhoz, egy újabb nyelvvizsga megszerzéséhez. A nyelvi környezet és anyanyelvi tanárok sokat javítottak kiejtésemen és ösztönöztek a további tanulásra. A kint szerzett sikerélmény, hozzájárul a magabiztosabb nyelvhasználatomhoz. Úgy gondolom, hogy pedagógusként jó példával kell a gyerekek előtt járni. Nem csak saját tanítványaimnak , hanem az iskola összes tanulójának tudnia kell, hogy tanáraik képzik magukat és külföldön is kipróbálják magukat. Ez talán őket is ösztönözni fogja hasonló tanulmányokra. Jelenleg, a kint szerzett, illetve megerősített angol nyelvtudásommal, segíthetem diákjaimat a tanulásban.

 

Köszönöm a lehetőséget és a későbbiekben is szívesen részt vennék hasonlóban, sőt jó szívvel ajánlom mindenkinek.

 

 

 

 

Képgaléria